keskiviikko 21. elokuuta 2013

Leiri ja hostperhe


Meillä oli siis alkuorientaatioleiri vähän Montevideon ulkopuolella perjantaista sunnuntaihin. Täällä on nyt talvi, joten on noin 8-20 astetta lämmintä päivisin, mut sitten öisin voi laskea nollaan. Leirin ajan oli koko ajan noin 10 astetta. Se ei sinänsä oo kylmä, mut koska taloissa ei täällä oo lämmitystä, niin se tuntuu tuplasti kylmemmältä.

Leirillä me opittiin paljon uruguaylaisesta kulttuurista, ja saatiin muun muassa maistaa matea ja dulce de lecheä, joka on sellanen maidosta ja maidosta ja sokerista tehty "kastike", tooosi makeen makunen, ja jota nää syö ihan kaiken kanssa. Mun hostperhekin syö sitä suunnilleen joka aterialla :D
Me leikittiin myös tutustumisleikkejä aika paljon ja osa sai tavata myös omat aluevalvojat. Lauantai-iltana tehtiin kokko, jonka ympärillä vaihtarit ja vapaaehtoset soitti ja laulo yhessä.

 Meitä oli yhteensä 56, joista saksalaisia oli 30 :D
 

 Ohjelmaa ja opetusta
 Sisälläki kolme paitaa päällekkäin!

Bonfire!

Leiri oli kokonaisuudessaan tosi kiva, enkä malta oottaa, millon nään nää ihmiset seuraavan kerran!

  Sunnuntaina mentiin bussilla aluks Montevideoon bussiasemalle. Sieltä ne, jotka meni eri puolille Uruguayta otti bussin, ja me neljä (saksalainen tyttö, sveitsiläinen poika, Sanya ja mä) jotka asutaan Montevideossa, odotettiin isäntäperheiden pick-up:ia. Noin kolmelta tapasin mun isäntäperheen: Anan, Oscarin ja Mateon. Molemmat osapuolet oli ihan sairaan innoissaan, ja myöhemmin sain kuulla että ne oli odottanu mua siellä kaks tuntia etuajassa, vaikka ties että tulisin vasta myöhemmin :D Tää perhe on tosi ihana, huomaavainen ja  auttaa mua kaikessa mahollisessa. Oon jotenki omalla tavallaan jo kiintyny heihin ja en haluu ees kuvitella millasta tulee olemaan ku jätetään heinäkuussa sitte hyvästit...
 Kielitaidoista sen verran, että oon lukenu lukiossa kolme kurssia espanjaa. Ana osaa vähän englantia, ja Mateo kans, mutta Oscar ei sanaakaan. Meijän kommunikaatio on vähän haasteellista välillä, mut toisaalta nyt kolmen päivän jälkeen musta tuntuu et oon oppinu jo paljon.
Tässä vähän kuvia meijän talosta ja kaks alinta on näkymiä meijän parvekkeilta.

 Mun huone
 Tänään oli vähän sumusta
Kulttuurishokki tuli ekan kerran siinä vaiheessa, kun moikattiinkin poskipusuilla, eikä esim halaamalla. Kun tultiin sitten tänne kotiin, jätettiin mun matkalaukku tänne ja lähettiin kiertämään kaupunkia autolla. On hauskan näköstä , ku melkeen kaikki kulkee matekuppi ja termos kädessä. Täällä syödään myös eri tavalla ja aikoihin ku suomessa: aamulla seiskan aikoihin kahvia ja ehkä keksejä (dulce de lechen kans tietysti), lounas syödään yhen-kahen aikaan päivällä, viideltä kahvia ja ehkä jotain pientä purtavaa, ja illalla kymmenen aikoihin päivällinen. Toisaalta meijän perheessä syödään vähän aiemmin, koska mulla ja Mateolla alkaa koulu jo 7.30 aamulla.
Koulussa ensimmäiset 6 vuotta on niinkuin ala-aste suomessa. 13-vuotiaana aloitetaan "colegio"(?), jossa on 2 osaa. Viidennellä valitaan "artistic, scientific, biologic tai humanistic line", jollon luokat erotetaan lukemaan eri aineita. Sitten kuudentena vuotena erikoistutaan johonkin, niinku esim jos lukee biologicia, voi valita arkkitehtuurin tai lääketieteiden väliltä jne. Osallistun just tälle viidennelle vuodelle, ja valitsin ton humanistic linen, koska saattasin saada jotai kursseja siitä kans Suomessa anteeks. Kuudennen jälkeen pakollinen koulu loppuu ja sitten on mahollista hakea yliopistoon, jossa tunnit on yleensä aamulla tai yöllä sen takia, että opiskelijat tekee usein töitä päivisin.
Täällä perhe on tosi tärkeä ja esimerkiks tässä kerrostalossa, missä me asutaan, asuu koko äitin puolen suku. Täällä ramppaa koko ajan joku sukulainen ysikymppisestä nelivuotiaaseen :D Toisaalta se on tosi kiva, että suvun kesken nähään usein ja ollaan läheisiä. Oscarkin käy joka toinen viikonloppu Tacuarembossa moikkaamassa sen perhettä.

 Joku random pikkukatu. Täällä on jokseenki alkeellista Suomeen verrattuna, ja likasta siin mielessä, et roskia on kaikkialla ja kadulla kävellessä pitää koko ajan vahtia ettei astu koiran jätöksiin xd
Meijän dulche de leche! Näillä kolmella tommonen kilon purkki kestää about yhen viikon :D
Käytiin maanantaina Sanyan ja sen hostsiskon Valen kans ulkona ostamassa kännykät

Tänään käytiin koulussa ilmottautumassa ja tekemässä mulle lukkari, metsästämässä koulupuku ja jotain vihkoja yms. Sen puvun osien löytäminen oli semi haasteellista, koska meen kesken lukukauden, niin niitä ei löydy mistään! Täällä on kolmen kuukauden kesäloma joulukuusta helmikuuhun, jonka jälkeen alotan sitte kuudennen luokan. 
Huomenna meen siis ekan kerran tunneille :D Jännittää vähäsen!

Kiitti Sanyalle osasta tän ja viime postauksen kuvista <3 (Sanyan blogiin pääset tästä)

Pitäkää huolta itestänne! 
Besos, Nelli

2 kommenttia: