keskiviikko 7. elokuuta 2013

Määränpäänä Uruguay

Moi!

Olen lähössä vaihto-oppilaaksi Uruguayhin nyt elokuussa, ja ajattelin tehdä blogin tulevaa vuotta ajatellen. Blogin pitäminen on kuulemma tosi kätevä tapa jakaa peruskuulumiset ja tekemiset, että ei tarvii erikseen kaikille sitten selitellä. En aio kuitenkaan ottaa stressiä kirjottamisesta, joten voi olla että joskus kirjotan tiheemmin ja joskus postauksien välissä vierähtää enemmän aikaa. En ole siis ikinä pitäny mitään blogin tapastakaan, joten saa nähdä miten tää tästä käynnistyy... Yritys on kuitenkin kova :D

Täällä on siis Uruguay! Pieni maa siellä Brasilian ja Argentiinan välissä.

Oon jotenkin aina tiennyt, että haluan lähteä vaihtoon. Vielä yläasteen puolivälissä olin ihan varma, että jenkit on se mun juttu. Mielipide kuitenkin muuttu, kun mun isosisko Linda vietti tosi onnistuneen vaihtovuoden Meksikossa 2011-2012. Sen jälkeen aloin itsekin innostua lattareista ja kokonaan vieraista kulttuureista. Viime joulukuussa tuli tieto kohdemaasta ja isäntäperhetiedot sain kesäkuun lopulla. Mun perhe asuu Montevideossa, eli Uruguayn pääkaupungissa, ja siihen kuuluu äiti, isä ja 13-vuotias veli (joista äidillä ja veljellä on myös keliakia).

 En tiiä itekään paljoa Uruguaysta, joten tässä tulee lyhyt tietoisku suoraan wikipediasta :D

Uruguay on Etelä-Amerikan toiseksi pienin maa Surinamen jälkeen, ja virallinen kieli on espanja. Ihmisistä sen verran, että siellä ollaan Etelä-Eurooppalaisen näköisiä, eli muistutetaan aika lailla esimerkiks italialaisia ja espanjalaisia. Siellä ei olla erityisen uskonnollisia: katolilaisia on 47% väestöstä, 11% protestantteja, pari hassua juutalaista (0,3%) ja loput ei kuulu mihinkään uskontoon. Siellä on tosi hyvä koulutuksen taso, ja Uruguayn sanotaan olevan lattarien turvallisimpia valtioita (eli en siis oo menossa keskelle huumesotia! kai). 

 Montevideo

Uruguayssa syödään paljon lihaa, erityisesti grillattuna, ja juodaan paljon sellasta juomaa kun "mate", joka muistuttaa teetä mut sisältää enemmän kofeiinia kuin kahvi. Suosituin urheilulaji on ehottomasti jalkapallo, mutta myös koripallo, tennis, pyöräily, ratsastus ja golf on yleisiä harrastuksia. Presidentti vaihtuu viiden vuoden välein (viimeks vuonna 2009), ja maasta viedään ulkomaille suurimmaks osaks lihaa, soijaa, riisiä, puutavaraa, maitotuotteita ja maltaita.


Ylemmässä kuvassa on sitä grillisafkaa ("asado"), ja alemmassa "mate":a


Uruguayn jalkapallomaajoukkue vuonna 2012

Lento Pariisin kautta Montevideoon on torstaina 15. pvä elokuuta, ja meitä on yhteensä kuus tyttöä menossa samaan paikkaan. Me mennään ensimmäiseks viikoks suoraan valmennusleirille, missä tutustutaan muihin vaihtareihin eri maista ja opitaan vähän Uruguaysta.

Enää kaheksan päivää jäljellä! Apuaa...

Viimeset päivät Suomessa kuluukin enimmäkseen kavereita ja sukulaisia nähdessä ja viimesiä paperihommia hoidettaessa. Joitakin mua ennen vaihtoon lähteviä kavereita onki tultu hyvästeltyä jo! Pakkaamista en oo jaksanu edes ajatella vielä, jotenki alkaa tuntua että se oiski sitte puolen tunnin pikapakkaus ennen kentälle lähtöä :D
Ilmottelen sitten jossain vaiheessa ittestäni, varmaan seuraavan kerran Uruguaysta käsin!

Nelli


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti